Led verlichting en energie

Precies op tijd

Nadat een aantal jaren geleden de verlichting in het clubgebouw is vervangen door led spots zijn eind vorig jaar ook de oude gas gevulde lampen op de banen vervangen door LED Lampen. Dankzij de BOSA subsidie hebben we dit als vereniging kunnen realiseren. Gezien de situatie op de huidige energiemarkt zijn we met deze actie precies op tijd geweest. De nieuwe verlichting kan qua energieverbruik een besparing geven van 30 a 40 procent ten opzichte van de oude situatie.

Nieuw energiecontract

Het vaste energiecontract van onze vereniging loopt echter 31 December af. Zonder steun van de overheid zullen onze maandlasten waarschijnlijk komend jaar minimaal 2 a 3 keer zo hoog worden. Een behoorlijke aanslag dus op onze exploitatie. Dit betekent dat we ondanks de nieuwe verlichting er met zijn allen voor moeten zorgen dat we zo zuinig mogelijk met energie omgaan op ons park om de totale lasten binnen de perken te houden.

Tips

  1. Doe alleen de verlichting op de baan waarop je speelt. Dus speel je op baan 1 doe dan alleen de lampen op baan 1 aan. De lampen op baan 2 gaan dan automatisch op halve kracht aan. Ook als je uitgespeeld bent op bijvoorbeeld baan 1 schakel meteen de lampen uit op deze baan  ook als er op baan 2 nog gespeeld wordt.
  2. LED lampen kunnen in tegenstelling tot de oude verlichting onbeperkt aan en uit geschakeld worden. Laat de lampen dus nooit onbenut branden.
  3. Om het gasverbruik te beperken is een programma in de de thermostaat in de kantine geprogrammeerd. Het is daarbij wel verstandig om de schuifdeuren naar het terras tijdens koude dagen zoveel mogelijk dichtte houden.

Alle kleine beetjes helpen om deze energiecrisis het hoofd te bieden. Hopelijk komen er ook weer andere tijden en kunnen we met zijn allen nadenken over verdere energie besparende maatregelen.